W E B P R O T Y, K T E Ř Í V Í | <<< Češín, Vrabčák i Hodža >>> | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
chatAkce roku 2013Náš diář |
v noci ze soboty 23. na neděli 24. březnaZvláštní. Zrovna, když se chystám psát o Češínských jablkách či neméně nedůležitém pivu, sedím na kraji ostravského Balkánu v Přístavu a poslouchám maníka (někde mezi padesátkou a smrtí...:-), jak se urputně brání vycestování kamkoli, kde se není schopen se svou vlastní pohodolností domluvit. Prý by si "tam" a ještě i dlouho po návratu připadal jako blbec. Tak trochu mi nastavil (pravda notně zaprášené:-) zrcadlo. A pak jsem si vzpomněl na kamaráda, který podle všech velmi podobných indícií vykazuje podobně nesmyslné "defaultní" nastavení. Jak známo, až srážka s "cizí" realitou obvykle zapůsobí i na takové týpky - tedy správným směrem. A nastavené zrcadlo z dotyčného udělá naprostého blba. Jasně, že v jeho vlastních očích:-)
A tak jsme v rámci "Přípravy na přípravu" (chystaný Bamberg 2013) vyrazili do Těžkého Češína. Upřímně, vždy pro mne přirozená pidlivizace končila řekou Olší. A dál už byli lvi. Respektive Poláci:-) Nic mne tam za řeku nikdy nelákalo a dodnes mám "problém" se vzpomínkou na celní prohlídky na obou těšínských mostech. Přičemž jako potenciální zloděj polského zlatého pokladu jsem si připadal vždy oběma směry. Nekonečné prohlídky pasů, celnická tupá nadřazenost. Inu, úřad. A v obou případech mne vážně perlustrovala jedině polská celní stráž. Co kdybych náhodou vážně pašoval celý zmíněný polský poklad, mezi nejž pochopitelně řadím především technickou sůl a podobná zvěrstva. Tenkrát prý ještě nebyla. Kdo ví... Čěšínský Měšťanský pivovar je vážně velmi zvláštní. A nebo lépe řečeno: "... počujtě, Kefalín, čo si predstavujete pod pojmom Absurdný?" Zvenku před rozpadem. Padající oprýskaná hrůza starého zcela neudržovaného domu, zevnitř pak nedávná rekonstrukce snažící se o pokus stavební honosnosti. Vstoupíte na fakt hustou (a kvalitní) mramorovou podlahu, abyste ji obdivovali. Pak zrak zvednete a už jen vnímáte klasické falešné soby v podobě všudejindepřítomného (falešné zdi, falešné stropy, falešná patina) sádrokartónu. Zasedneme raději do "výřivky," jak vtipně podotkl Řehi při posedu do boxu á-la zlatá devadesátá. Řehimu se vkus majitele zamlouvá. Každý máme právo na názor. Já se posouvám do polského nevkusu. Dle roku rekonstrukce 2012 vydutého do mramoru bych tipl, že jde o polský vkuskus. Každý jsme jinde. Naopak tady potěší úslužnost číšníků a decentnost hudby, která navíc zcela souzní mému uši. A pivo a krmě? Z pěti piv v jídelníčku mají pouze dvě (polské "gřonky" nepočítám) a jídlo, které svou sladkostí řadím kamsi mezi NDR a USA...
Nicméně skvělá snaha, serioznost a férovost se místní obsluze musí přiznat. Číšníků je tady pomálu stejně jako návštěvníků. Ví, co lze českým čumákům nabídnout a na experimenty s přídechem polské hrdosti dobrovolně kašlou. To je plus! Když připočteme cenu, jsme rázem doma v klasické střední třídě. Takže další plus. U nás se občas za jídlo platí i mnohem víc. Kuchyně (až na tie miestne špecifiká...:-) byla v pořádku. Tak proč si stěžovat? Navíc s myšlenkou, že vlastně nic lepšího by nás dneska v podstatě nemělo ani potkat:-) Leč kupodivu potkalo. Už samotná jízda na trati Těžký Češín - Hnojník - Hjundaj - Dobrá, i Frýdek mne dostává. Tudy jsem nikdy v životě nejel! V FM pak realizujeme nutně přestup na trasu A a odjíždíme směrem k Ostravě do další záchytné stanice: Vratimov a jeho pivovar Ve dvoře. Respektive Brabčák a jeho čtyři piva. Je nám třeba? premiéra pro celou posádku dnešní polské wýprawy. Bereme? No tak urkitěěě!
Je velmi netradiční vidět, když si Řezi neví náhodou rady. Respektive neví, kudy vyrazit z kolodvoru k nejbližšímu pivováru. Pro mne dost dobrý fórek obzvláště po Faltusovi. Ve dvoře U Brabčáka jsem taky ještě nebyl, leč jako skoro-místňák vím, kudy a kam se bezpečně vydat. Jen pro mne neznámý Penys supermarket mne přeci jen majinko dostává. Stačí však najít správnou (ehm, první...:-) vratimovskou křižovatku a jsme na místě. Už za rohem jsme na Brabčákově dvoře. Neděle je krásný den. Dokonce i tady u nás na konci (jak doufám) nekonečné hnusné zimy. Jako první vstává tradičně Řezi a věří medvědím hodinám v kuchyni s trvale nastaveným letním časem. Tudíž snídani shání až na druhý pokus poté, co se vskutku přiblížila osmá hodina. Co teď? Tak třeba kus Skyfallu k luxusní snídani a pak nápad na další nedělní program. Napadá mne Landek a sfárání. Až později (vzhledem ke slunečnému počasí) přichází Štramberk. Podle všech pozdějších indícií ta nejhorší změna, ke které v mém intenzivně nedělním myšlení mohlo vlastně dojít...
A tak nevědomky projíždíme tramvají kolem příšerného zábřežského ryčného dálničního rynku s kostelem, farou, hromadou vysokých paneláků a (to především) pivovarským zámkem. Míříme opět na kolodvor do Sviňákova, kde jako klasické dejá-vu dáváme znovu dvanáctkový kyblík Radegastu (neurazí, ale ani jako typické europivo nenadchne) v nádražce, jejíž stav je vinou nájemce v naprosto šíleném vybydleném stavu. Ale do vlaku je ještě chvilka. Brněnský rychlík (R jako koženkové Retro:-) nás odváží do Studénky, odkud chytáme vlastně první bojovku dne: Náhradní antabusovou popravu, jejímž důsledkem je vyhnutí se nechvalnému studéneckému mostu. Ze Sedlnice se už zase raději držíme železného (sakra retro!) oře až na naši konečnou mezi okolními kopci. Směr? Šipka do Štramberka, ne? Možná jste to už taky zažili: Máme každý místo, kam se rádi vracíte a kterým se chceme pochlubit. Vysnili jste si jako já pohodu a i přes občasné výkyvy v kvalitě pojetí služeb jste nadmíru spokojeni. Štramberský pivovar jsem vzal na milost poměrně nedávno. Po naprosto šílené loňské sezóně lhostejnosti, přehlížení a záměrné pomalosti jsem zažil začátkem nového roku zázrak. A jeho restart. A s tímto jsem vychválil pivovar i kamarádům. Zásadní chyba! Něco podobného mi kdysi dávno provedl Čestmír v Klenbě a teď se to stalo znovu. Chlubil jsem se snad cizím peřím? Přepálil jsem to snad? Nevím. Ale tahle černá neděle se stala chmurným zážitkem zkaženým dokonce i tím základním. Totiž pivem...
Nádherný prostor uvnitř. Už vstup samotný stojí za to. Klenby starých místností mají jednoduše svou poezii. Letos upgradovali dokonce i celý jídelák. Zůstaly pouze záležitosti kol piva se točící. Čtyři druhy jídel, jedno menu a mňamky. Vše na dvě stránky včetně výběru piv: Místní Trubač 11 a tmavý speciál, kozlovický Vojvoda 12 a černý Fojt. Na závěr? Ušák, který nás dorazil. Dávám částečně vinu divným chutím od včerejšího startu, ale místní pivo nebylo uzrálé, bez řízu a se zápachem. Proboha, proč! A Ušák? Tak ten jsme ani nedopili. Po dobrém obědu přišla hromadná pivní otrava a rozladění, které nešlo ničím napravit. Odcházeli jsme rozladěni (někteří až nasráni) a záchranu místním hospodám přinesla až hospoda před nádražím, kde raději výčepák řekl, že tuhle Plzeň nám nalít nechce. Nedalo mi to. Vystoupil jsem z vlaku dříve, v Polance nad Odrou a cestou proti krutému větru vstřebával vše za dva dny zažité. Čtyři kilometry ostrého pochodu proti ostrému větru udělají své. Kousek před doupětem jsem vyměkl a šel ověřit chutě Pod Parohy. Ano tam, kde nalévají mimojiné i Hukvaldy a jejich čtrnáctku. Zkusil jsem ji, pak i radíka12, ba i Svijany. Vše se stejným výsledkem pachuti trávy spálené. A tak mne napadá, zda jsme přeci jen nakonec štramberským pivům až příliš nekřivdili?
A propos, Pod parohama obsluhoval majitel. Mám rád hospody, které jsou živnostmi. Ono to pak uvnitř přeci jen vypadá jinak a vše obvykle funguje tak, jak má být. Možná tady je chyba štramberských marných pokusů o dokonalost...
další fotky z akceA pak tady máme Brabčáka. Zajímavý úzký prostor, samý šutr, velmi málo světla a příjemná atmosféra. Proč ne? Na závěr trošku Štramberka. Venku bylo vyjímečně lépe než uvnitř pivovaru. Škoda... | ||||||||||
Poslední aktualizace: |
|